Ahoj! Já jsem činčila Cinda.
My, činčily, jsme hlodavci původem z Jižní Ameriky, kde obýváme skalnaté oblasti And. Přes den se rády schováváme v norách nebo různých skalních puklinách, nejaktivnější býváme za soumraku a v noci.
Naše srst může být různě zbarvená. Ve volné přírodě potkáte převážně šedé činčily, nicméně díky šlechtění se můžete setkat také s jedinci bílými či černými. Někteří z nás mají srst dokonce i v odstínech fialové! Mezi savci máme jeden z nejhustších kožíšků. Z jediného vlasového váčku nám může vyrůstat až několik desítek chloupků. Srst máme dokonce hned po narození! Na svět přicházíme s otevřenýma očima a krátce poté se dokážeme také pohybovat.
Kvůli našim krásným kožíškům nás lidé lovili dávno před příchodem Evropanů do Ameriky. Později začal zájem o naši kožešinu prudce stoupat a intenzivní lov nás přivedl až na pokraj vyhynutí. Ačkoliv jsme dnes chráněné, stále patříme mezi ohrožená zvířata.
Mazlení příliš nevyhledáváme, ale když máme dobrou náladu a člověku důvěřujeme, pohladit se necháme. Bezpodmínečně však milujeme prachovou „koupel“ v jemném písku! Tímto způsobem si čistíme kožíšky a zbavujeme je přebytečné mastnoty. Voda by naší husté srsti příliš neprospěla. Pro kdekoho může být naše očista úsměvná podívaná. Nevěříte? Přijeďte se přesvědčit na vlastní oči!

















