Ahoj, já jsem nosál Ilonka.
My, nosálové horští, pocházíme z Jižní Ameriky, kde obýváme oblasti And. Žijeme především v horských lesích, a to i v nadmořských výškách několika tisíc metrů. Právě odtud pochází naše druhové pojmenování.
Jsme všežravci. Potravu hledáme pomocí našeho dlouhého, pohyblivého čenichu, kterým prozkoumáváme půdu, převracíme listí a pátráme po nejrůznějších dobrotách. Pochutnáme si především na hmyzu a dalších drobných bezobratlých, ale nepohrdneme ani ovocem nebo drobnými obratlovci.
Ačkoliv nás často zastihnete na zemi, velice obratně se pohybujeme také po stromech. Při šplhání nám pomáhají silné končetiny s ostrými drápky a dlouhý ocas, kterým udržujeme rovnováhu. Ten je ostatně jedním z našich nejvýraznějších poznávacích znaků. Na rozdíl od některých jiných stromových zvířat se jím ale nedokážeme přidržovat větví.
Jsme převážně společenská zvířata. Samičky se svými mláďaty mohou vytvářet skupinky, zatímco dospělí samci bývají spíše samotáři. Díky životu ve skupině se můžeme vzájemně upozorňovat na nebezpečí a společně prozkoumávat okolí.
Teď už ale nastal čas vysvětlit vám ještě jednu věc. Možná jste zaslechli, že ve Zvířátkově bydlí samice nosála jménem Fionka. Žádnou takovou byste mezi námi nyní ale nenašli. Fiona bylo mé původní jméno, Ilonka se mi vždy líbilo mnohem víc, a tak mi tímto jménem začali později také říkat.














