Krásný den!
Jmenuji se Riťák a jsem jedním z několika nosálů horských bydlících ve Zvířátkově. Pokud dovolíte, rád bych vám něco o nás, nosálech horských, pověděl.
Začněme u našeho rodinného života. Samičky se svými mláďaty vytvářejí skupiny, zatímco dospělí samci žijí převážně samotářsky. Ke skupinám samic se připojují zejména v období páření, kdy mezi sebou mohou soupeřit o jejich přízeň. Po skončení tohoto období se zpravidla vracejí ke svému samotářskému životu.
O naše nejmenší se starají především samičky. Mláďata přicházejí na svět ještě nevyvinutá a v prvních týdnech života potřebují mateřskou péči. Postupně sílí, poznávají své okolí a učí se hledat potravu. Mladí samečci mohou zpočátku zůstávat ve skupině se svou matkou, ale v dospělosti se obvykle vydávají vlastní cestou.
Naše rodové pojmenování nevzniklo jen tak náhodou. Stačí se na některého z nás podívat a hned vám bude jasné, co za tím stojí! Máme totiž dlouhý, pohyblivý čenich a velice dobře vyvinutý čich, který nám pomáhá při hledání potravy a prozkoumávání okolí. Stejně důležitý je pro nás také dlouhý ocas, díky kterému udržujeme rovnováhu při šplhání po stromech.
Jsme všežravci, pochutnáme si nejrůznějších dobrotách rostlinného i živočišného původu. Já osobně ale upřednostňuji maso, a to konkrétně husí krky! Kromě dobrého jídla se také velice rád mazlím, a to nejen se svými ošetřovateli. Pomazlit se se mnou můžeš pod jejich dozorem i ty!














