Zdravím!
Jmenuji se Emilka a ráda bych vám něco o nás, o mangustách trpasličích, pověděla.
Kromě označení „mangusta trpasličí“ se můžete setkat také s názvem „mangusta jižní“. Z celého světa byste nás ve volné přírodě našli jedině v Africe. Jsme neuvěřitelně čiperné a k našim aktivitám potřebujeme spoustu prostoru. Právě proto můžeme obývat teritoria o rozloze 30–60 hektarů!
Také jsme velmi společenské. To může mimo jiné dokládat život ve skupinkách, které tvoří převážně členové jedné rodiny. Dobré rodinné vztahy jsou nad všechny poklady světa, a právě proto věnujeme velkou pozornost jejich utužování, například vzájemnou péčí o srst.
Jako rodinka perfektně fungujeme zejména ve chvíli, kdy se jedna ze samiček stane matkou. Mláďata zůstávají v noře přibližně první tři týdny života a ostatní členové rodiny jejich matce s péčí o ně pomáhají. Některé samičky mláďata dokonce i kojí! Později mláďatům společně obstaráváme potravu.
Ve volné přírodě žijeme v symbióze s některými druhy zoborožců. Takové soužití je pro obě strany velice prospěšné. Mangusty vyplaší hmyz, který pak mohou zoborožci lépe chytat. Na oplátku nás zoborožci včas varují před různými nebezpečími, a my se tak můžeme v klidu schovat. V podstatě fungují jako taková ochranka.









