emu hnědý

Ahoj! Jsem emu hnědý a jmenuji se Batšeba.

Já a moji příbuzní jsme druhými největšími ptáky na světě. Kdekoho překvapí, že i my, nelétaví ptáci, máme křídla. Jsou ukryta pod peřím a natolik malinká, že bychom se ve vzduchu rozhodně neudrželi. Zato máme dlouhé a pořádně silné nohy. Při běhu můžeme dosáhnout rychlosti až 48 kilometrů za hodinu. Umíme také dobře plavat.

Jsme všežravci. Na našem jídelníčku najdete například semena, plody, listy, mladé výhonky rostlin, ale také hmyz a drobné živočichy. Při hledání potravy jsme schopni urazit opravdu velké vzdálenosti a putovat za ní stovky kilometrů.

O mláďata se stará samec. Nejprve si na zemi připraví hnízdo z trávy, listí a větviček. Samice do něj snese vajíčka, ale tím pro ni rozmnožování většinou končí. Na vajíčka poté usedne samec a zahřívá je přibližně osm týdnů, dokud se nevylíhnou. Během této doby neopouští hnízdo, nejí, nepije a ani nevyměšuje. Žije především z tukových zásob, které si před zahříváním vajec vytvořil. Poté, co se mláďata vylíhnou, je samec velmi ochranitelský a od hnízda odhání i samici. O malá emu se pak stará několik dalších měsíců.

Na první pohled je poměrně obtížné odlišit samce od samice, protože obě pohlaví vypadají velmi podobně. Pokud ale budete mít uši nastražené, možná se vám to podaří. Samičky vydávají charakteristický hluboký zvuk připomínající bubnování. Nevěříte? Pak vám nezbude nic jiného než se přijet přesvědčit na vlastní uši!